Kuchyňa je jednou z najdôležitejších miestností v každom domove. Niekto v nej trávi čas rád, pre iného ide o nutnosť. Viete, že aj keď vás varenie zase až tak nebaví, môžete variť s radosťou? Vplyv na to má totiž nielen to, ako vás varenie baví, ale aj to, kde varíte. A práve na to sa zameriame.

Kuchyňa je srdce domova

Keď zariaďujeme nové bývanie, kuchyňa býva jednou z prvých miestností, ktorú riešime. Rovnako ako obývacia izba a spálňa. Nie všetci ju radia na prvé miesto, zo začiatku sa pokojne dá nejakú chvíľu variť len na malom variči, čoskoro vás to ale prestane baviť.

Okrem toho, že vám bude chýbať priestor na prípravu potravín, totiž zistíte, že vám dochádza inšpirácia, čo variť, aby ste to aj v obmedzených podmienkach zvládli. Navyše vám bude doma chýbať miesto, ktoré sa často označuje za srdce každého domova. Čo nám totiž urobí najlepšie, keď máme splín? Predsa dobré jedlo. A to sa pripravuje v kuchyni.

Ako vybrať novú kuchyňu?

Nová kuchyňa vás síce nenaučí variť, ale môže sa postarať o to, že vás varenie bude baviť a budete radi pripravovať pokrmy a skúšať nové a nové veci. Ako vybrať kuchyňu?

  • Najprv sa pozrite na priestor, ktorý máte k dispozícii, zmerajte si ho a nakreslite si plánik. Do neho zaznačte okná, kúrenie, odpady, zásuvky a všetko, čo robí tento priestor originálnym.
  • Ujasnite si, aké sú vaše finančné možnosti a koľko do novej kuchyne môžete investovať.
  • Vyberáte kuchyňu do malého bytu alebo rodinného domu? Máte na linku špeciálnu miestnosť, alebo bude súčasťou otvoreného priestoru spolu s obývačkou alebo ďalším priestorom?
  • Vyberte si tvar linky, ktorý ladí s priestorom, ktorý máte k dispozícii. Veľká linka a malá úzka kuchyňa nejdú dohromady. Do malých interiérov je lepšia jednoradová linka, prípadne kuchyňa do L, do väčších pokojne môžete staviť na kuchyňu do U, do G alebo kuchyňu s ostrovčekom.
  • Akú farbu bude mať vaša kuchyňa? Biela je univerzálna, pre niekoho ale príliš okukaná. Čierna pôsobí luxusne, farebná vnesie do interiéru život. Staviť môžete aj na dekór dreva, ktorý priestor zútulní a zahreje.
  • Vyberte si k linke pracovnú dosku. Vsadiť môžete ako na laminátovú dosku mnohých dizajnov, tak aj drevenú, kamennú alebo sklenenú pracovnú dosku.
  • Nepodceňujte ani úložné priestory, tých nie je v kuchyni nikdy dosť.
  • Celkový dojem podčiarkne správne zvolené osvetlenie. Okrem centrálneho svietidla stavte aj na osvetlenie kuchynskej linky, prípadne aj nástenné svietidlá.