Veľmi dôležitým faktorom pre život akváriových rýb je kvalitné a vhodné krmivo . Správne kŕmenie ovplyvňuje ako samotné zdravie rýb, tak aj ich náchylnosť k chorobám, ale aj ich celkové sfarbenie.

Ako často ryby kŕmiť

Hneď na začiatku by sme si mali pripomenú nepísané pravidlo akvaristov a to je neprekrmovanie rýb. Krmivo, ktoré ryby nedokážu zjesť sa nám samozrejme usadzuje na dne akvária a začne nám prehnívať. Aby sme ustrážili množstvo kŕmnej dávky existuje dnes už vychytávka tzv. „mechanické alebo automatické krmítko“.

Mechanické krmítko

Mechanické krmítko je celkom jednoduchá a lacná vychytávka, ktorá nám ale dokonale poslúži na to, aby sme oddelili krmivo od zvyšku akvária a tým predišli zapadaniu nespotrebovaného krmiva do substrátu a medzi rastliny, kde by sa ťažko čistilo.

Bývajú v tvare kruhu alebo aj hranaté a sú umiestnené na hladine. Veľkou prednosťou týchto mechanických kŕmidiel je to, že ich obsah nenasaje filter alebo hladinový zberač nečistôt. Tým nám odpadne potreba vypínať túto akváriovú techniku v dobe kŕmenia. Takéto kŕmidlá môžeme podľa počtu rýb v akváriu umiestniť aj na viacero miest.Ryby a ich kŕmenie

Automatické krmítko

Automatické krmítko je veľkým pomocníkom pre tých akvaristov, ktorí občas zabudnú rybky nakŕmiť alebo nie sú jednoducho každý deň doma. V takom prípade je možné napr. raz týždenne do zásobníka krmivo prichystať a je „vystarané“.

Automatické kŕmidlá majú rôzne funkcie. Pred ich nákupom by sme si mali ujasniť zopár otázok. Ako často potrebujeme kŕmiť, koľko druhov krmiva podávať, množstvo podávanej dávky a umiestnenie takéhoto automatického krmítka v akváriu. Tieto požiadavky sú nám automatické krmítka na dnešnom trhu schopné splniť.

Na záver však treba podotknúť, že kŕmenie je určitý rituál každého akvaristu. Nielen, že rybky sú schopné rozpoznať svojho pána, čo každého akvaristu poteší, ale hlavne počas kŕmenia treba pozorne rybky sledovať, či niektorá z nich neprestáva prijímať potravu, čo by bolo nekalou známkou choroby.